Bu dersimizde sizlere PHP değişken tanımlamayı öğreteceğim. İnşallah yararım dokunur.
PHP Dersleri 3 - Değişken Tanımlama
 Merhaba Arkadaşlar;

 Bu dersimizde sizlere PHP değişken tanımlamayı öğreteceğim. İnşallah yararım dokunur.

Değişken Nedir?

 Arkadaşlar size ilk önce değişkeni tanımlayacağım. PHP dilinde en çok kullanılan komutlardan bir tanesi de kendi tabirimizle değişkendir.
Peki nedir bu değişken, ne işe yarar?
PHP Dersleri 3 - Değişken Tanımlama
 Değişken php kodlarımızda bizim işimizi gerçekten ve gerçekten çok kolaylaştırmaktadır. Mesela php kodlarımızda bir mesaj veya bir HTML vb. gibi kodlar çok bulunuyor ve siz tek tek yazmak istemiyorsanız veya örneğin bir sayfada 50 tane "Merhaba" mesajı yazacaksınız, daha sonra bu mesajı değiştirmek için tek tek değiştirmek istediğimizde bize gerçekten çok güçlük verir. İşte tam bu noktada da yardımımıza değişken gelir.  Bu değişkeni bir kutu farz edelim arkadaşlar. Ama bom boş bir kutu. Siz bunun içine ne atarsanız o kutuda kalır ve istediğiniz zaman çağırabilirsiniz. Tek bir mesajı değiştirerek aynı değişkende yer alan sayfadaki tüm aynı değişkeni değiştirebilirsiniz.
   Değişkenin içine istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz.

PHP Dersleri 3 - Değişken Tanımlama
Bir örnek olarak mesela değişkenin içine bir "Araba" yazan yazı  koyalım. Bu arabanın adını gene aynı şekilde araba yapalım (Değişkene ad tanımlamayı da anlatacağız). Bunun adını araba yapmak zorunda değilsiniz. İster oyuncak, ister eşya vb. gibi arabaya istediğiniz bir değişken adı tanımlayabilirsiniz. Biz örnek olarak aynı şekilde araba koyduk adını. Şimdi bu araba adını sayfamızda bir çok yere yazacağız. İstediğiniz kadar yazdıktan sonra araba adlı değişkenin içindeki "Araba" yazan yazıyı değişkeni belirlediğimiz yerde değiştirerek sayfada koyduğunuz tüm araba adlı değişkenlerin hepsi değişir. Ve bu sayede de tek tek yazmak zorunda kalmazsınız.
Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var! Değişken adlarını tanımlarken dikkat etmelisiniz. Değişken adları "Büyük-Küçük" harflere duyarlıdır. Yani araba adlı koyduğumuz değişkeni sayfanızda Araba veya aRaba gibi yazarsanız değişkeniniz çalışmaz. Bu noktaya çok dikkat ediniz.

Peki Bu Değişken Nasıl Yazılır?

PHP Dersleri 3 - Değişken Tanımlama
 Bir değişkene ad vermek için para birimi olan Dolar simgesi ($) kullanılmaktadır.
 Dolar simgesin koyduktan sonra değişkene vermek istediğimiz adı yazarız.
Örnek olarak;
$araba
 şeklindedir.  Peki şimdi bir de bu "$araba" değişkenin içine "Araba" diye bir yazı yazalım.
Bunun için değişkeni yazdıktan sonra "="(eşittir) sembolü ile devam edilir ve ardından ("") 2 tırnak işareti konup, bu 2 tırnak işaretinin aralarına "Araba" yazısını yazabiliriz veya istediğiniz her yazıyı yazabilirsiniz. Daha sonra php komutunun bittiğine dair (;) (noktalı virgül) koyarak sonlandırırız.
 Gerçekten gayet kolay bir işlem. Bunu örnekler vererek daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

Örnek olarak göstermek istersek;
<?php
$araba = "Araba";
?>
 Gördüğünüz gibi gayet kolay bir işlem arkadaşlar. "$" işaretini koyduktan sonra değişkenimizi başlatıyor ve değişkenimize bir ad belirliyoruz(araba) daha sonra tırnak işaretleri arasına belirlediğimiz değişkenin içine istediğimiz her şeyi atıyoruz.
Bu değişkenin ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacak;
Araba

Ama ben yazdım öyle bir şeyler çıkmadı gibi bir şeyler duyar gibiyim bazılarınızdan. Böyle yazınca çıkmaz arkadaşlar. Biz bu kodla sadece değişkene böyle bir komut veriyoruz. Bu komutu ekrana bas diye bir komut vermediğimiz için yazmıyor. Peki ben bunu ekrana nasıl yazdırabilirim? sorusunun cevabı aşağıdadır.

Değişkeni Ekrana Yazdırma!

 Arkadaşlar size bir önceki dersimde anlattığım gibi ekrana yazdırmayı "echo" komutu ile yazdıracağız. Bunuda az çok anladınız her halde.
Şimdi bunu ekrana yazdırabilmek için "echo" komutuna değişken adını ($araba) yı yazdırmasını isteyeceğiz.
Örnek Kod;
<?php
$araba = "Araba";

echo $araba; ?>
 Gördüğünüz gibi bu şekilde yazarsanız bu sefer ekrana "Araba" yazısını yazdırmış olacağız. Echo'da değişken tanımlamak için tırnak işaretleri olmadan direkt değişken adını yazmalıyız. Yani kısacası echo içine php kodları yazarken tırnak işaretleri olmayacak; sadece metin, yazı, mesaj vb. gibi düz yazılar yazarken tırnak işaretleri kullanmalıyız.

 Bu şekilde değişkeni($araba) web sitenizde istediğiniz bir çok yere yazabilir ve daha sonra değişken tanımladığınız yerde tanımladığınız değişken içindeki yazıyı(Araba), değiştirerek bir çok yere eklediğiniz yazılarının hepsi otomatik olarak değişecektir.

 Bu değişkeni ekrana echo komutu yerine print komutu ile de  yazdırabilirsiniz. Gene aynı sonucu alacaksınız.
Örnek Kod;
<?php
$araba = "Araba";

print $araba;
?>
 ile yazdığınız zaman gene aynı şekilde sayfanızda "Araba" yazısını göreceksiniz.

PHP Dersleri 3 - Değişken Tanımlama Bu değişkeni yukarıdaki örnek gibi bir çok işlerde kullanabilirsiniz. Mesela php de Üyelik, Üye Giriş, Ziyaretçi Sayfası, İletişim Formu vb. gibi sistem yazarken değişken kullanarak yazacaksınız. Normalde değişken kullanmadanda yapabilirsiniz ama baştan dediğim gibi tek tek yazıp daha sonra değiştirmek için uğraşmamanız için. Sonraki derslerimizde anlayacaksınız zaten arkadaşlar.

Bu dersimiz bu kadar arkadaşlar. Bir dahaki dersimizde görüşmek üzere :))

<< Önceki Dersimize Gitmek İçin Buraya Tıklayın..
Sonraki Dersimize Gitmek İçin Buraya Tıklayın.. >>


Batuhan Pol

Batuhan P.

12'li yaşlarda tanıştığım bu sektöre şuanla beraber olmak üzere 10 yıldır sürdürmekteyim. Küçük yaşlarda milyonların girdiği projeler yapsamda çocukluk aklım ve imkanlar dolayısıyla erken biten maceralar oldu. Şimdi ise yerlerinde başkaların yaptığı projeler var. Yoksa bende milyoner olurdum heralde :)

Post A Comment:

0 comments: