Bu bizim PHP'den 2. dersimiz. Bu dersimizde php'nin en kolay, en basit ve de PHP'de en çok kullanılan bir PHP komutunu öğretmekle devam edeceğim.
Merhaba Arkadaşlar;

 Bu bizim PHP'den 2. dersimiz. Bu dersimizde php'nin en kolay, en basit ve de PHP'de en çok kullanılan bir PHP komutunu öğretmekle devam edeceğim.

 Dersimize başlamadan önce size şunu belirtmek istiyorum ki, profesyonel bir PHP kod sistemi yazabilmeniz için iyi derecede İngilizce dili bilmeniz gerekmektedir. Bu tek PHP için geçerli değildir. Web kodlama sistemindeki bütün kodlama dillerinde geçerlidir.

Neyse dersimize geçelim arkadaşlar;

Echo Komutu:
 Bu size öğreteceğim komut, "ekrana mesaj yazdırma" komutudur. Yani web sitenizde ekrana PHP ile mesaj yazdırabilmek için kullanabileceğiniz bir komuttur. Bu komut "echo" komutudur.

 Her zamanki gibi PHP özel başlangıç etiketlerini açıp aralarına "echo" komutu ile istediğimiz mesajımızı yazabiliriz.
<?php
echo "Merhaba WebteGez Ziyaretçisi.!";
?>
Bu şekilde bir kodu sunucunuza yazarsanız, sizin veya başkalarının web sitenize girdiği zaman göreceği tek şey;
Merhaba WebteGez Ziyaretçisi.!
 Tırnak içine yazdığınız mesaj web sitenizde aynen o şekilde çıkacaktır.

 PHP komutlarında hep; önce komutlar yazılır, daha sonra komut olduktan sonra ne yapmasını istiyorsanız """(tırnak açıp yapmasını istediğiniz şeyi yazıp tekrar tırnağı kapatıyorsunuz.) Kodların %90'nı o şekildir. Bu echo komutunda görüldüğü gibi.

 Bir şey daha söylemek istiyorum arkadaşlar. PHP komutunun en baştaki zorunlu olan bir komuttan bahsedeceğim. Bu "echo" komutunda da gördüğünüz gibi her yazdığınız komutlardan sonra, komutun en sonuna ";"(noktalı virgül) koyarak o istediğiniz komutun bittiğine dair bilgi vermelisiniz. Aksi taktirde koymaz veya koymayı unutursanız PHP hata verecek ve o komutu koymanız için web sitenizin sayfasında size mesaj yazacaktır.
 Bu komutları bir robot veya başka biri yazmıyor. Biz, yani insanlar yazıyor. O yüzden kodlamamızda illaki bazı hatalar çıkabilir. Farkına varmadan yanlış kodlamalar yazabiliriz. Bu yanlış kodlamamızda, yanlış kodladığınız sayfaya girdiğiniz zaman bize hata verip, yaptığımız hatayı bize bildirmektedir.
 Bu yüzden size en başından dediğim gibi böyle hataları anlayabilmek için iyi derecede ingilizce bilmeniz gerekmektedir. Daha sonra hatalarınızı kolayca bulabilir, 2 saat internette araştırma yapmak zorunda kalmazsınız.

Print Komutu:


 "Print" komutu da "echo" komutuyla aynı işlevi görmektedir. Yani "echo" gibi ekrana yazı yazmaya yarar. İkiside aynı işlevi görmesine rağmen "echo" komutu yüksek derecede tercih edilmektedir. "Echo" komutu hem performans bakımından, hem kolaylık bakımından daha çok tercih edilmektedir.

 Echo komutunun seçilmesinin en önemli bir nedeni daha ise; Echo komutu birden fazla dizgeyi ekrana yazdırabilir. Ancak bu durum "print" olayında olmaz.
Buna bir örnek vermek gerekirse;
<?php
echo "Merhaba ","WebteGez ","Ziyaretçisi.!";
?>
Burada gördüğünüz gibi üç kısımda yazdık ama ekran çıktısı;
Merhaba WebteGez Ziyaretçisi.!
Olarak çıktı. Bu kodu "Print" ile denemek istersek hata ile karşılaşırız.

Print ile yazdırma kodu ise;
<?php
echo "Merhaba ","WebteGez ","Ziyaretçisi.!";
?>
 Bu şekildedir. Sonuç olarak ise gene aynı şekilde "echo"nun verdiği cevabı verecektir..

<< Önceki Dersimize Geçmek İçin Buraya Tıklayın..


Batuhan Pol

Batuhan P.

12'li yaşlarda tanıştığım bu sektöre şuanla beraber olmak üzere 10 yıldır sürdürmekteyim. Küçük yaşlarda milyonların girdiği projeler yapsamda çocukluk aklım ve imkanlar dolayısıyla erken biten maceralar oldu. Şimdi ise yerlerinde başkaların yaptığı projeler var. Yoksa bende milyoner olurdum heralde :)

Post A Comment:

0 comments: