Bugün 19 Mayıs 2013. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. 94 yıl önce bugün Atatürk Samsun’da milli mücadele meşalesini tutuşturdu
 Bugün 19 Mayıs 2013. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. 94 yıl önce bugün Atatürk Samsun’da milli mücadele meşalesini tutuşturdu 
Tarihte Bugün! 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun
 Bügün hükümetlerin ortaklık vurgusu yaptığı batılı ülkeler 94 yıl önce Anadolu coğrafyasını işgal etmeye girişmişlerdi. Yunanlılar Ankara yakınlarına gelirken İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar Akdeniz sahillerinden Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş'a kadar yurdumuzun bir bölümünü işgal etmişlerdi. Bütün bu işgaller ve uzun yıllar süren savaşların geriye bıraktığı olumsuz şartlara rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Bağımsızlık benim karakterimdir" diyerek 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak kurtuluş hareketini başlattı.
 Atatürk'ün 19 Mayis 1919'da Samsun'a çıktığı gün en büyük amacı tam bağımsızlığı sağlamaktı. Atatürk'e göre tam bağımsızlık, mali, ekonomik, adli, askeri ve bunlar gibi her konuda bağımsızlık ve özgürlük demekti. Bunların herhangi birinde, bağımsızlıktan yoksun olma milletin ve ülkenin gerçek anlamda tam bağımsızlıktan yoksun olması anlamına gelmekteydi. 19 Mayıs 1919 tarihinde başlatılan mücadele, sadece Anadolu'yu ele geçirmek, aralarında paylaşmak isteyen sömürgecilere karşı yürütülecek bir savaş değildi. Onlarla birlikte onların ülkedeki işbirlikçilerine, mandacılara karşı yürütülecek bir savaştı aynı zamanda. 19 Mayıs 1919'da başlayan bu destansı mücadele sayesinde, yıkılan bir imparatorluktan genç Türkiye cumhuriyeti doğdu.

Tarihte Bugün! 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun
Türk Gençliğine Armağan Edildi!

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra "Bandırma" adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından hareket etti. Atatürk, İstanbul'dan başlayan ve Samsun'da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun'a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti. Atatürk'ün Samsun'a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. İşte bu vahim şartlardaki Anadolu'da milli mücadele başladı. Millî Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de Atatürk 19 Mayıs'ı Türk gençliğine armağan etti.
Batuhan Pol

Batuhan P.

12'li yaşlarda tanıştığım bu sektöre şuanla beraber olmak üzere 10 yıldır sürdürmekteyim. Küçük yaşlarda milyonların girdiği projeler yapsamda çocukluk aklım ve imkanlar dolayısıyla erken biten maceralar oldu. Şimdi ise yerlerinde başkaların yaptığı projeler var. Yoksa bende milyoner olurdum heralde :)

Post A Comment:

0 comments: